Brässerade griskinder med risotto

4p.
4 griskinder
4 schalottenlökar
4 vitlöksklyftor
Färsk timjan
Vitt vin
4 tomater
1 morot
Risottoris 400g
Kycklingbuljong
Parmesanost
Smör (rumstempererat)
Salt
Peppar

Sätt ugnen på 150grader

Krydda kinderna med salt och svartpeppar. Stek sedan kinderna i olja på hög temperatur så dem får fin färg tillsammans med några timjankvistar. Lyft sedan upp dem i en ugnsfast form/lergryta. Skala och skiva ner 1skalad och skivad morot, 2 schalottenlökar och 2 vitlöksklyftor och stek i samma panna. När löken är gyllenbrun slå över 2 dl vitt vin och koka ur stekpannan. Häll löken och vinet över kinderna och fyll på med vatten så det täcker kinderna. Skiva ner tomaterna och blanda ner i grytan. Låt kinderna gå i ugnen ca 2-3 timmar. De skall vara möra och man skall kunna sticka en gaffel igenom utan svårigheter. Lyft upp kinderna och lägg dem på ett fat. Sila och reducera vätskan till minst hälften, kommer bli en fantastisk sås. Använd sedan såsen att värma upp kinderna i. Det går bra att varmhålla kinderna i såsen tills risotton är färdig.

Till risotton så finhackar du 2 schalottenlökar och 2 vitlöksklyftor. Stek löken i lite olja så den blir mjuk och häll sedan ner riset så det får steka med löken någon minut. Häll sedan på 1 dl vitt vin och 2dl kycklingbuljong (fardigblandad). Krydda med en nypa salt. Låt vattnet koka in och rör ofta om så riset lagas jämnt. Smaka av några riskorn medan du lagar, kanske behöver du mer vatten. Riset skall vara mjukt men ha en liten kärna, ”al dente” som det heter på restaurangspråk. Riset skall vara ”mättat” inte blött och rinnigt. När du känner dig nöjd med risets konsistens så avslutar du med att röra ner 50g riven parmesan och en matsked tempererat smör.  Den färdiga risotton skall ha konsistensen som risgrynsgröt och flyta sakta ut över tallriken. Smaka ev. upp med mer salt.

Servera med griskinderna, såsen och några kvistar timjan!
Bon apetit.

Till detta rekommenderar vi:

Vin: Raig de Raim Tinto
Producent: Celler Piñol
Land: Spanien
Område: DO Terra Alta, Batea
Druvor: Garnacha, Carignan, Merlot, Madurano.

Detta är ett fantastiskt vin som kommer från Katalonien och den lilla byn Batea uppe i bergen. Batea ligger 400 meter över havet och har ett väldigt speciellt klimat. Ditriktet ligger nära det varma medelhavet men på den höga höjden kommer även svala vindar in. Det regnar väldigt lite vilket ger god fyllighet till vinerna.
Vinet är lagrat på 300 liter gamla ekfat under 4 månader. Faten är både från Frankrike, Ungern och USA.
Vinet har en generös fruktig stil med toner av solmogna, näst intill kokta körsbär. Det är ett medelfylligt och intensivt vin med viss strävhet.

Raig de Raim passar till smakrika rätter av kött & fågel, gärna med kraftiga skysåser.
Just nu serverar vi detta vin till Salt im Bocca på långkokt griskind, serveras med risotto, tomatsky, serranoskinka, friterad salvia & apelsingremolata.

 

Honungstwist på en klassisk Tennessee Sour!

5 cl Jack Daniels Tennessee Honey
4 cl citronjuice
3 cl honungslag
3 cl äggvita
En skvätt rött vin

Blanda alla ingredienser förutom vinet i en shaker. Torrskaka utan is och tillsätt sedan is och skaka igen för att kyla drinken.
Servera drinken i ett glas fyllt med iskuber.
Toppa med rött vin och garnera med en apelsinskiva och ett rött cocktailbär.